Mennyi lehet 1 m3 cm térben az idő energiája ? Egyáltalán rendelkezik energiával az idő. Természetesen igen. Hiszen minden ami mozgásban van rendelkezik energiával. Ezek szerint rosszul mérjük az időt ? Természetesen nem.  Az emberek azt a változást mérik amit az idő energiája okoz. Nem lehetne úgy mérni az időt hogy most 6 cm3 térben 200 000 kj energiaváltozás történt.  Egyáltalán mennyi az idő energiája ? Ehhez támpontot jelent a fénysebesség.  Miután ez a leggyorsabb dolog a világegyetemben valószínűleg az idő fénysebességgel múlik telik. Ezek után már meglehet becsülni mennyi energiával rendelkezik 1 cm3 térben az idő.

Csak a legelemibb részecskék számát ( plusz energiáját ) kel megszoroznunk 300 000-rel. Vajon mi számit legelemibb  részecskének ? Jelenleg ha jól tudom a kvarkok. 1 cm3 térben becslések szerint milliárdos nagyságrendű elemi részecske van. Most mondhatja valaki hogy itt a földön több részecske van a tér egy adott pontján mint a világűrben. Ez igaz. De az idő is máskép telik légüres térben ( természetesen ott is vannak elemi részecskék ) mint egy tömeggel rendelkező test közelében. Gondoljunk csak a fekete lyukakra. Természetesen az itt leírtak csak becslések valószínűleg mai tudásunkkal nem lehet megbecsülni az idő energiáját.

De azért elgondolkodtató hogy egy elemi dolgot emberi módon mérünk és emberi módon fogunk fel és ezenközben nem értjük világegyetemünk létezését teljesen.

A tudósok valami a sötét energiát keresnek az univerzumban ami megmagyarázná azt amit a világegyetemben nem értünk.

Imre-B