Imre-B Blog

Szórakozás, humor, tudomány, társadalom, cikkek, elméletek, képek grafikák stb...Imre-B Digital Art és Filozófia

RSS

A múltunkat megszépíti az emlékezetünk a , a jelenünket nem értjük mert mindenki mást mond, a jövőt meg sötéten látjuk mert bizonytalan, de mindig bízunk benne, hogy jobb lesz.


Válogatás a humorosabb képeimből. Kellemes karácsonyi ünnepeket.

Európa albedója vagyis fényvisszaverő képessége az utóbbi 100 évben jelentősen megváltózott. Ezt leginkább a városok növekedése az úthálózat növekedése és a megművelt területének nagyságának váltózása okozza. Most körülbelül mint egy 50 000 négyzetkilométernyi terület van leaszfaltozva betonozva Európában, ami több mint fél Magyarországnyi terület. Ez az 50 000 négyzetkilométernyi terület jelentősen megváltoztatja Európa időjárását, hiszen fényelnyelő képessége miatt ez a terület időnként 50-70 fokra is felmelegszik. Ennek következtében az utóbbi időben megjelentek Európában a tornádók, ciklonok. Egyes vélemények szerint régebben is voltak ilyen szélsőséges időjárási viszonyok Európában csak ezt az akkori médiák nem adták hírül. Ezen ugyan lehetne vitázni de nincs értelme. A tény az, hogy Európa időjárása változóban van. Már csak az a kérdés, hogy mennyire milyen szinten fog megváltozni. Az elkövetkező időben számíthatunk e településeket letaroló viharokra, és ez ellen mit tehetünk ? Ha az időjárásunk tovább romlik ajánlott lesz a háztetőket utakat világosabb színre festeni ? Az utaknál nem ép fehére kel gondolni hanem pl. Zöldre. Na persze ez lehet, hogy nem kivizezhető és amúgy is a 300 millió év alatt felhalmozott és most egy évszázad alatt a légkörbe jutatott energia hordozok jelentősebb hatást gyakorolnak időjárásunkra. Lehet, hogy a kettő együtt fogja Európát megváltoztatni. A többi kontinensen nincsenek ekkora területek leaszfaltozva betonozva. Lehet, hogy Európának a fejletsége lesz a veszte. De természetesen ez még csak a szomorú jövő lehetősége.

Sokan nem tudják de nem csak egyes italok de az élelmiszerek is hatással vannak gondolkodásunkra viselkedésünkre. Az arra érzékenyek tapasztalhatták hogyha fűszeres ételeket esznek eltompulnak, nyugodtabbak lesznek. Bár az élelmiszereknek nem olyan jelentős a hatása a gondolkodásunkra viselkedésünkre mint egyes italoknak, de miután ezek is különböző hatóanyagokat, molekulákat és egyéb összetevőket tartalmaznak amik eljutnak emésztőrendszerünk által feldolgozva testük minden pontjára, így ha nem is vesszük észre de befolyásolják viselkedésünk gondolkodásunkat. A legfeltűnőbb hatással a fűszerek vannak amit mai emberként minden nap beleteszünk ételeinkbe. A régi korok emberei erős hatóanyagaik miatt gyógyításra használták. A fűszerek után következnek a vitamin tartalmú élelmiszerek vagyis a gyümölcsök. Ezek általában még ha nem is vesszük észre vitaminjaik miatt frissességet felfrissülést okoznak. Az ásványi anyagokban gazdag zöldségek leginkább az idegrendszere gyakorolnak hatást. A húsoknak tésztáknak számunkra szinte észrevehetetlen a hatása, de ha például vegetáriánus étrendre térnénk át, egy idő után kb. 1-2 hónap jelentősen megváltozna viselkedésünk gondolkodásunk közérzetünk, amit egyesek egészséges dolognak vélnek. Valójában szervezetünknek szüksége van, fűszerekre, gyümölcsökre, zöldségekre, húsokra, tésztákra, természetesen mindegyikből csak módjával. Pl. ha túl fűszeres ételeket eszünk azt a vérnyomásunk bánhatja.

Bár nem bizonyítható de egyes társadalmak kultúrák viselkedését is befolyásolhatta vagy befolyásolja az általuk elfogyasztott élelmiszerek. Nem csak a különböző környezeti viszonyok miatt alakulhatnak különböző kultúrák de az ott elfogyasztott élelmiszerek is befolyásolhatják az ott élők gondolkodását. Elképzelhető, hogy az európai ember a változatosabb étrendjének köszönheti rugalmasabb, nyitottabb  gondolkodását.

Ne feledkezünk meg természetesen a különböző egyéb élelmiszerekről sem, a bogyókról, magvakról, gombákról, tejtermékekről amik teljessé teszik étrendünket. Talán változatos étrendünknek köszönhetjük emberé válásunkat is, hiszen az ember mindenevő.

Óvakodjunk a feldolgozott szépen becsomagolt olcsó élelmiszerektől, hiszen ezek nagyrészt vizet, színezéket, ízesítőt tartalmaznak ha maradt is bennük valamilyen tápanyag azt a gyártok azonnal feltüntetik, a nyers élelmiszerekhez képest ezek inkább placebónak tekinthetők mint élelmiszernek. Összehasonlításképpen, ha azt szeretnénk feltüntetni, hogy egy nyers élelmiszerben milyen  tápanyagok találhatok, ahhoz egy kisebb füzet kéne. Ezek a túlzott mennyiségben elfogyasztott placebo táplálékok a jóllakottság érzését keltik, de anélkül hogy észrevennénk rontják közérzetünk, ítélőképességünk, intelligenciánkat. Bár nem bizonyítható de az egyre jobban feldolgozott élelmiszerek elterjedése és a társadalmi és gazdasági problémák közözött összefüggés lehet a fejlett társadalmakban. Sajnos nem tudható, hogy pontosan milyen hatással vannak az élelmiszerek egyének, embercsoportok viselkedésére, ítélőképességére, intelligenciájára, közérzetére.

 

Feedek
Megosztás

imre-x.blogger.hu Webutation
Legfrissebb hozzászólások
 • Imre-B: Leginkább GIMP a kedvencem. De használom a Photo Pos Pro programot és fraktál készítő programokat. @Syncler:
  (2014-01-20 11:30:02)
  Digital Art
 • Syncler: Milyen programmal dolgozol?

  Egyébként én is grafikuskodom.
  (2014-01-19 21:43:38)
  Digital Art
 • Imre-B: A cikk leginkább az én véleményem. Forrás anyagot konkrétan nem használtam. A weblapok, cikkek szövegének eredetét vagy forrás anyagát pedig a kijelölés majd jobb egérgomb keresés a Google keresővel opcióval lehet ellenőrizni( elég a cikk nevét kijelölni vagy egy kívánt részt belőle ). A hiperaktivitásról pedig itt lehet olvasni. http://www.tenyek-tevhitek.hu/hiperaktivitas-es-taplalkozas.htm. Remélem tudtam segíteni.Imre-B@petneknekka:
  (2014-01-01 16:32:59)
  Az élelmiszerek hatása gondolkodásunkra, viselkedésünkre, közérzetünkre, társadalmunkra.
 • petneknekka: Nagyon érdekes és elgondolkoztató cikk! Bocsánat, ha buta a kérdés, de te írtad, vagy valamilyen forrást használtál? Ha ez utóbbi, akkor megadnád nekem kérlek? A szénhidrátok és bizonyos adalékok hatásáról a gyerekkori hiperaktivitásra már hallottam, olvastam, de a téma még úgy érzem "szűz terület", ezért örülök, ha bármi hasonlót találok.
  (2014-01-01 14:35:14)
  Az élelmiszerek hatása gondolkodásunkra, viselkedésünkre, közérzetünkre, társadalmunkra.
 • Imre-B: Köszönöm@Syncler:
  (2013-12-30 21:35:27)
  Boldog újévet.
 • Syncler: Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok Neked!
  (2013-12-30 20:11:43)
  Boldog újévet.
 • Törökné Ty. Gy.: Nem valami megnyugtató kilátást "festettél" elénk - igaz, sok helyen már az email címet is le kell adni ma is!
  (2013-11-28 19:28:16)
  Az internetes profilunk és a mindennapi életünk a jövőben.
 • Imre-B: Élképesztőek a számok de az általam olvasott cikkben azt írja, hogy némelyik csillag körül 3 lakható bolygó is kering. Itt sem sokon múlt ,hogy a Mars nem lakható a Vénusz meg lakható bolygó volt valamikor, csak történt valami a légkörével. @Syncler:
  (2013-11-17 11:08:08)
  Lakható bolygók.
 • Syncler: Semmit sem tudunk. Vagyis MI, egyszerű emberek.
  Mint mindig, akik hozzáférnek bővebben ezekhez a dolgokhoz, azok nem beszélnek. Nem azért, mert nem beszélnének, hanem azért, mert nem tehetik. Nekem ez a véleményem, ami kicsit összeesküvés-elmélet szagú, viszont meggyőződésem, hogy ha ennyi lakható bolygó van, akkor nem vagyunk egyedül.
  (2013-11-16 19:12:18)
  Lakható bolygók.
 • escorts Paris: I simply want to mention I am newbie to blogging and actually enjoyed this web page. Almost certainly I?m likely to bookmark your blog post . You really come with remarkable well written articles. Appreciate it for sharing your web site.
  (2013-03-27 22:04:57)
  Egyensúly a víz felett.
Counter
AmazingCounters.com
Powered by Blogger.hu