Sokan nem tudják de nem csak egyes italok de az élelmiszerek is hatással vannak gondolkodásunkra viselkedésünkre. Az arra érzékenyek tapasztalhatták hogyha fűszeres ételeket esznek eltompulnak, nyugodtabbak lesznek. Bár az élelmiszereknek nem olyan jelentős a hatása a gondolkodásunkra viselkedésünkre mint egyes italoknak, de miután ezek is különböző hatóanyagokat, molekulákat és egyéb összetevőket tartalmaznak amik eljutnak emésztőrendszerünk által feldolgozva testük minden pontjára, így ha nem is vesszük észre de befolyásolják viselkedésünk gondolkodásunkat. A legfeltűnőbb hatással a fűszerek vannak amit mai emberként minden nap beleteszünk ételeinkbe. A régi korok emberei erős hatóanyagaik miatt gyógyításra használták. A fűszerek után következnek a vitamin tartalmú élelmiszerek vagyis a gyümölcsök. Ezek általában még ha nem is vesszük észre vitaminjaik miatt frissességet felfrissülést okoznak. Az ásványi anyagokban gazdag zöldségek leginkább az idegrendszere gyakorolnak hatást. A húsoknak tésztáknak számunkra szinte észrevehetetlen a hatása, de ha például vegetáriánus étrendre térnénk át, egy idő után kb. 1-2 hónap jelentősen megváltozna viselkedésünk gondolkodásunk közérzetünk, amit egyesek egészséges dolognak vélnek. Valójában szervezetünknek szüksége van, fűszerekre, gyümölcsökre, zöldségekre, húsokra, tésztákra, természetesen mindegyikből csak módjával. Pl. ha túl fűszeres ételeket eszünk azt a vérnyomásunk bánhatja.

Bár nem bizonyítható de egyes társadalmak kultúrák viselkedését is befolyásolhatta vagy befolyásolja az általuk elfogyasztott élelmiszerek. Nem csak a különböző környezeti viszonyok miatt alakulhatnak különböző kultúrák de az ott elfogyasztott élelmiszerek is befolyásolhatják az ott élők gondolkodását. Elképzelhető, hogy az európai ember a változatosabb étrendjének köszönheti rugalmasabb, nyitottabb  gondolkodását.

Ne feledkezünk meg természetesen a különböző egyéb élelmiszerekről sem, a bogyókról, magvakról, gombákról, tejtermékekről amik teljessé teszik étrendünket. Talán változatos étrendünknek köszönhetjük emberé válásunkat is, hiszen az ember mindenevő.

Óvakodjunk a feldolgozott szépen becsomagolt olcsó élelmiszerektől, hiszen ezek nagyrészt vizet, színezéket, ízesítőt tartalmaznak ha maradt is bennük valamilyen tápanyag azt a gyártok azonnal feltüntetik, a nyers élelmiszerekhez képest ezek inkább placebónak tekinthetők mint élelmiszernek. Összehasonlításképpen, ha azt szeretnénk feltüntetni, hogy egy nyers élelmiszerben milyen  tápanyagok találhatok, ahhoz egy kisebb füzet kéne. Ezek a túlzott mennyiségben elfogyasztott placebo táplálékok a jóllakottság érzését keltik, de anélkül hogy észrevennénk rontják közérzetünk, ítélőképességünk, intelligenciánkat. Bár nem bizonyítható de az egyre jobban feldolgozott élelmiszerek elterjedése és a társadalmi és gazdasági problémák közözött összefüggés lehet a fejlett társadalmakban. Sajnos nem tudható, hogy pontosan milyen hatással vannak az élelmiszerek egyének, embercsoportok viselkedésére, ítélőképességére, intelligenciájára, közérzetére.