Imre-B Blog

Szórakozás, humor, tudomány, társadalom, cikkek, elméletek, képek grafikák stb...Imre-B Digital Art és Filozófia

RSS

Mindenki azt találgatja van e élet a földön kívül. Először is tisztázzuk mi az élő és mi nem.

Élő az a anyaghalmaz ami reprodukálni képes önmagát. Magyarán minden, ami szaporodik. ( Ha valaki utána akarna nézni az Interneten az élő meghatározására, néhol bődületes baromságok vannak leírva. Az itt leírtak a helyes meghatározás a véleményem szerint: a szerző).

Miután tisztáztuk mi az élő így annak legfőbb tulajdonságát is tisztáztuk. Ami élő az szaporodik és terjed. Ez nem volt másképp bolygónkon sem. Először csak egy tónál jelent meg majd szép lassan szétterjedt az egész földön, majd amikor már nem volt hova tovább terjedni mutálódni és felfejlődni kezdet, majd ez a fejlettebb életforma, újra elkezdet elszaporodni a földön. Ez a folyamat addig folytatódott amíg el nem jutottunk az emlősökig majd az emberig. Tehát egy életforma akkor szokott fejlődni amikor már a rendelkezésére álló összes helyet elfoglalta. Lásd a dinoszauruszokat, madarakká fejlődtek miután a föld minden pontját meghódították. Az én véleményem szerint nem egy üstökös végzett a dinókkal, hanem a fejeltebb madarak szorították ki őket minden életterületről. ( Egyre több tollas dinót találnak amik valószínűleg fejeltségük miatt életrevalóbbak voltak. Nem valószínű, hogy az alatt a 160 millió év alatt, amíg a dinók uralkodtak a földön nem csapódott be hatalmas meteor vagy üstökös. Valószínűleg egy ilyen katasztrófát túléltek. ) Tehát az élet nagyon életre való. Valószínűleg minden arra alkalmas helyet meghódított az univerzumban. Hiszen szaporodik és terjed és ha már nem tud hova terjedni akkor fejlődni kezd, hogy újra tovább tudjon terjedni meghódítson olyan helyet ahova még nem tudott eljutni. Az emberiségnek a génjeiben van hogy minden hova eljusson. De ugyan ez igaz a földön kívüli életre is. Valószínűleg már minden lakható bolygót meghódítottak az univerzumba. Tehát nemcsak hogy van a földön kívül élet, de valószínű, hogy már minden arra alkalmas helyet el is fogalt az univerzumban. Miért nem látjuk őket, miért nem találkoztunk velük ? Talán azért mert nagyok a távolságok az univerzumban, talán azért mert nem kíváncsiak ránk, Mi is szoktunk sétálni az erdőben de az abban lévő vadállatokkal azért nem szívesen barátkoznánk, hogy egy durva hasonlattal éljek. Természetesen minden bizonnyal láthatnánk őket, vagy érzékelhetnénk őket megfelelő érzékenységű műszerekkel. De még a legfejlettebb távcsövekkel is csak a bolygókat láthatjuk a napok körül. Valószínű hogy megfelelő érzékenységű távcsövekkel láthatnánk az űrben felvillanásokat,. amik idegen civilizációkat jeleznének. De ezek milliószor vagy milliárdszor kisebbek lenének mint egy nap fénye.

Imre-B 2012 06 28

 

Talán már sokaknak feltűnt, hogy rendszeresen láthatok fraktálok a weblapomon. Nem véletlenül, hiszen kedvenc hobbim a számítógépes művészet vagyis más néven a Digital Art. Így pár sorban röviden írok róla.

A legújabb változatt megtekinhető itt. http://imre-b-digital-art.blogspot.hu/p/magyar-digital-art.html

A számítógépes művészet kategóriába belesorolható a Fraktál művészet a számítógépes grafikák, és újabban a Fotóművészet, ( manipulált fotók ), absztrakt képek stb..  elég sok minden.

Egy szürrealista fotó.

Magyarországon a 2000-es években  jelentek meg az első számítógépes művészethez köthető alkotások. Az egyik első képviselőjük Szlavics Alexa ( Fraktál művészet ) http://www.szlavicsalexa.com/index.html. Jelenleg Magyarországon még nem annyira elterjedt ez a művészeti ág mint külföldön. Itt meg kell említenem Paul Nylander aki szerintem az egyik legjobb fraktál művész http://www.bugman123.com/ Ha jól tudom idehaza hivatalosan még nem is nagyon oktatják.

Egy kép a fraktálok világából.

A fraktál művészet is további ágakra bontható Raw fraktálok 3D fraktálok stb..  Hobbi szinten elég sokan foglakoznak számítógépes grafikákkal az egyik csoporjuk megtalálható itt http://da-hungary.deviantart.com/gallery/ .  Az egyre fejeltebb Fotószerkesztő és grafikai programokkal már szinte bármi létrehozható manipulálható.

Egy manipulált fotó.

Ezen művészeti ág előtt szinte kimeríthetetlenek a lehetőségek a szürrealista alkotónak korlátlan jövőt a Fotóművészeknek hihetetlenül látványos képek létrehozására ad lehetőséget.

Képnyújtási technikával készült alkotás.

Itt meg kell megemlítenem a HDRI vagy HDR ( nagy dinamikatartományú ) képeket. Ami már valóságos művészeti ággá fejlődött. Egyik hazai képviselője Zsolt Zsigmond http://realitydream.hu/ De meg kell még említenem Kárpáti Gábort is. http://morguefile.com/creative/Karpati%20Gabor

Egy HDR kép

Egyre elterjedtebbek a manipulált Fotók is egyelőre még csak a design céllal alkalmazva a weblapokon kivágott képek stb.. Pár szóban a programokról. A GIMP az egyik legelterjedtebb grafikai és nem utolsósorban képszerkesztő program a Picasa ugyancsak ingyenessége és sokoldalúsága miatt az egyik legnépszerűbb képszerkesztő program, de meg kell még említenem a PhotoScape, Adobe Photoshop, Photo Pos Pro programokat. A fraktál programok közül a legnépszerűbbek a XaoS, Ultra Fractal, Fractal eXtreme, Apophysis, ChaosPro.

Planet 5018 Egy számítógépes grafika.

Természetesen ezek csak egyszerű ingyenes programok, léteznek ezeknél bonyolultabb fizetős programok több százezer forintért. Ezekben a programokban már beépítve sablonként találunk komplett tájképeket amiket kedvünkre változtathatunk pl. MojoWord program http://www.terraescape.com/ a 3D modellező programokat már meg se említsem. http://www.surrealworld.com.au/index.html

Két fraktál űrhajó csatája. A háttér egy csillagokról készült fotó. ( montázs )

Ma már nem ritka hogy egyese alkotásokban a rajzolt háttér előtt megtalálható egy fraktál beillesztés egy kép beillesztés egyszerre. Vagy ép egy átalakított kiszínezett fényképben találhatunk fraktál beillesztést.

Egy kép a design kategóriából.

Az Imre-B Digital Art weblapomon majd minden stílusból nyújtok egy kis ízelítőt.

A Digital Art IB weblapomon csak manipulált fotók.

Imre-B

 

Pár kép a fraktálok világából. A XaoS program képei.

Mostanában mindenki azt figyeli nem ütközik e a Földnek egy hatalmas meteorit ami az emberiség kihalását okozhatja. Ezenközben elfeledkezünk az égi kísérőnkről a Holdról. Pedig egy meteor becsapódás a Holdba ugyanolyan vagy még nagyobb következményekkel járna a Földre. Ugyanis ha az égi kísérőnket érné egy ilyen találat, az onnan kilökődő törmelék beborítaná az egész Földet. Ugyanakkora meteor becsapódása a Holdba valószínűleg nagyobb pusztítást okozna a mintha a Földnek ütközne.  Ennek az a egyszerű oka, hogy a holdnak nincs légköre ami tompítsa a becsapódás erejét.  Egyszerűben egy pár tíz méter átmérőjű meteor több törmeléket lökne ki a Hold felszínéből mint a Földéből.  Míg egy ekkora meteor itt a Földön csak egy kontinensen okozna katasztrófát addig a Holdon történő becsapódás esetén ugyanekkora meteorit az egész Földet érintő katasztrófát okozna. A Holdból kilökődő törmelék beborítaná az egész Földet. Egy 20-30 méter átmérőjű  meteor esetén a sebességétől függően a Földre 100-1000 köbkilométernyi törmelék záporozna. Tehát már egy kisebb meteor becsapódás is globális katasztrófához vezetne. Erre menyi az esély ? Meglepő de ilyen a Holdba történt meteor becsapódás már feltételezhetően okozott tömeges kihalást a Földön. A Földtörténet során már volt egy jó pár tömeges kihalás. Némelyiknél tudták azonosítani, hogy meteor becsapódás következménye lehetett. De némelyik tömeges kihalás időpontjában nem találtak erre utaló jelet, vagyis becsapódási krátert. Ennek lehet az is az oka, hogy nem a Földön történt a meteor becsapódás hanem a Holdon. A Holdon lévő kráterek korát szinte lehetetlen megbecsülni hiszen a Holdon nincs erózió. Így azonosítani sem lehet azt a meteor becsapódást  ami a tömeges kihalást okozta múltban. Nem tartom kizártnak azt sem, hogy akár egy kisebb jégkorszak is bekövetkezik egy ilyen becsapódás után, hiszen a törmelék csak lassan évek alatt hullik a Földre. Annyi előnyünk van egy ilyen becsapódás esetén, hogy a katasztrófa nem azonnal következik be hanem napok hónapok esetleg évek alatt. Tehát ha be is következik egy ilyen esemény lesz időnk felkészülni rá.

Próbálta független módon, kívülállóként összeállítani. Érdekes módon nagy részük mind a XX századhoz köthető. Mi várható a XXI századtól ? Elgondolkodtató a két lista.

1, II világháború

2, I világháború

3, Kommunizmus

4. Atombomba

5, Környezetszennyezés

6, Vallási háború

7, Atomerőmű

8, Őserdőirtás

9, Kábítószerek

10, Dohányzás

Természetesen előfordulhat hogy valamit kifelejtetem.

Az emberiség 10 legnagyobb tette.

1,   A tűz felfedezése.

2,   Rabszolgaság eltörlése.

3,,  Parlamenti demokrácia.

4,   Orvosi ellátás

5,  Környezetvédelem

6,   Közoktatás

7,   Amerika felfedezése.

8,   Holdra szállás.

9,   Merülés a Mariana-árokba.

10, A Mount Everest megmászása.


Remélem jól sikerült a két lista.

A hajléktalan nagyokat nyögve vonszolta magát a földúton egy keresztel a vállán. A földút egy elhagyott romos tanyától vezetett a kövesútig. A hajléktalan azt tervezte, hogy elvonszolja magát a kövesútig majd vissza a romos tanyához, ezután keresztre feszíti magát. Természetesen nem szó szerint, hiszen nincs senki a közelben aki felszögelné a keresztre. A kereszt két karjára kötelet tett amikbe a kezét dugja majd, meg rászögelt egy kis kiálló részt az aljára hogy legyen min állnia. A többit meg a természetre bízza.  Soha az életben nem gondolta volna, hogy idejut. Normálisan kezdte az életét ugyanúgy mint a többi ember csak aztán szép lassan lezüllött. Csak már amikor elvesztette mindenét akkor döbbent rá, hogy hova jutott, de akkor már késő volt. A folyamat olyan lassú, hogy az ember észre se veszi mi történik vele. Végig gondolta életét és arra a megállapításra jutott, hogy a világ amibe született rossz és neki tennie kell valamit még utoljára. Nem okolt senkit balsorsáért csak úgy gondolta valami nagy baj van a világgal ha egy emberrel ilyen történhet. Miközben a sorsán mélázott szép lassan elért a kövesútig.

A kövesúton nem volt nagy forgalom két falút kötött össze, Alsóbefőtt falvát Felsőbefőtt falvával.  Felsőbefőtt falváról az út egy másik kövesútba torkollott ami már a civilizációba vitt. Éppen visszafelé indult amikor meghallotta a traktort. Az egyik paraszt, vagy ahogy mostanában mondani szokták mezőgazdasági munkás döcögött gépével a földek felé. Traktornak is csak nagy jóindulattal lehetett nevezni azt a barkácsolt valamit amin a paraszt ült. Lényegében egy vasvázon  valamilyen motor volt egy üléssel a vezetőnek, mögötte utánfutó.  Aztán óvatosan azzal a faanyaggal mostanában nagyon rászálltak a rend őrei. Kurjantott felé a paraszt a vidéki ember közvetlenségével. Ez azt hiszi, hogy a temetőből loptam a keresztet tűzifának döbbent meg a hajléktalan. Na ez a baj a világgal mindenki csak rosszat gondol a másikról. Mindenki lop, csal, hazudik, aki meg nem, hát arról is ezt gondolják. Áthelyezte a keresztet a másik vállára és szép lassan elkezdet visszafele botorkálni. Eseménytelenül telt az út a romos tanyáig. Mikor odaért pihent egy keveset majd az előre kiásott gödörbe beállította  a keresztet. Szép lassan betemette a kereszt alját, majd kicsit megrángatta, hogy elég stabil e. Várt egy kicsit majd fölkapaszkodott a keresztre. A keresztről kilátott a kövesútra, unalmában nézte a hébe hóba elhaladó kocsikat. Közben azon gondolkodott mit gondolnak róla azok akik észreveszik.  Csak egy óra telt el mikor megjelentek a rend őrei. Kiszálltak kocsijukból majd megálltak mind a ketten előtte.  Hát maga meg mit csinál ?  Nem egyértelmű ? Kérdezett vissza a hajléktalan. A rangidős rendőr kapcsolt először. Nem telik madárijesztőre ?  Majd a társa felé fordult és a homlokára bökött egyértelmű jelét adva annak, hogy az illetőnek elborult az agya. Ezt már nem tűrhette tovább a hajléktalan. Megváltom az emberiséget a bűneitől. Így majd jobbá válik a világ. Az idősebb rendőr egy halvány kis jóindulattal ránézet. Nem akarom elszomorítani de azt már kétezer éve megtették. Jó lenne ha lemászna és … Azt akarta mondani, hogy foglalkozzon mással, de eszébe jutott hogy a hajléktalanak valószínűleg nincs más dolga mint az hogy felhívja magára és szánalmas helyzetére a figyelmet. Tudja mit, most elmegyünk, de később vissza jövünk, és ha még mindig itt bohóckodik akkor bevisszük. A fiatalabb rendőr kérdőn nézett az idősebre. Mire az csak kacsintott. Mikor beszálltak a kocsiba az idősebb csak ennyit mondott a fiatalabbnak. Elfárad a lábba akkor majd magától is lemászik.

Esszem ágában sincs szellőztetni a kocsit utána. Ezzel elhajtottak.

A hajléktalan magába háborgott. Még hogy ezt már kétezer éve megtették. Az régen volt és most újra meg kell váltani az emberiséget. Hol van az megírva hogy újra nem lehet megváltani az emberek bűneit. Közben kezdett elfáradni a lába. Kicsit megmozgatta őket.

Fél óra sem telt el és újhab látogatói érkeztek az önjelölt megváltónak.

Egy ócska kocsi mögötte utánfutó. Leparkolt előtte a jármű majd két rossz arcú alak szállt ki. Nem szóltak semmit csak elkezdték körbe járni. A hajléktalan meg sem mert megszólani el nem tudta képzelni mit akarhatnak tőle ezek az alakok. Nem egy templomba járó típusnak tűntek. A rémisztőbb alak elment az utánfutóhoz majd egy motoros láncfűrészt vett elő. Ránézett a hajléktalanra. Lemászol ?  Az döbbenten megrázta a fejét. Az alak ódalépet a kereszthez majd beindította a fűrészt, a hajléktalan alatt elvágta a keresztet. A hajléktalan szó szerint pofára esett. Káromkodva húzta ki kezeit a kötelekből. Mire feltápászkodót a keresztet már fel is dobták az utánfutóra a rossz arcú alakok.

Szómórúan  bámult a távolodó kocsi után.

Közben arra gondolt hogy most nem lehet megváltani a világot, legalábbis amíg fatolvajok vannak addig biztos nem.  Üldögélt még egy kicsit majd benyúlt a zsebébe megnézte menyi aprója van még. Ahogy számolta egy kis kenyér meg egy kis innivaló még kitelt belőle. Fogta magát és elindult a falú felé.

 

Imre-B

Feedek
Megosztás

imre-x.blogger.hu Webutation
Legfrissebb hozzászólások
 • Imre-B: Leginkább GIMP a kedvencem. De használom a Photo Pos Pro programot és fraktál készítő programokat. @Syncler:
  (2014-01-20 11:30:02)
  Digital Art
 • Syncler: Milyen programmal dolgozol?

  Egyébként én is grafikuskodom.
  (2014-01-19 21:43:38)
  Digital Art
 • Imre-B: A cikk leginkább az én véleményem. Forrás anyagot konkrétan nem használtam. A weblapok, cikkek szövegének eredetét vagy forrás anyagát pedig a kijelölés majd jobb egérgomb keresés a Google keresővel opcióval lehet ellenőrizni( elég a cikk nevét kijelölni vagy egy kívánt részt belőle ). A hiperaktivitásról pedig itt lehet olvasni. http://www.tenyek-tevhitek.hu/hiperaktivitas-es-taplalkozas.htm. Remélem tudtam segíteni.Imre-B@petneknekka:
  (2014-01-01 16:32:59)
  Az élelmiszerek hatása gondolkodásunkra, viselkedésünkre, közérzetünkre, társadalmunkra.
 • petneknekka: Nagyon érdekes és elgondolkoztató cikk! Bocsánat, ha buta a kérdés, de te írtad, vagy valamilyen forrást használtál? Ha ez utóbbi, akkor megadnád nekem kérlek? A szénhidrátok és bizonyos adalékok hatásáról a gyerekkori hiperaktivitásra már hallottam, olvastam, de a téma még úgy érzem "szűz terület", ezért örülök, ha bármi hasonlót találok.
  (2014-01-01 14:35:14)
  Az élelmiszerek hatása gondolkodásunkra, viselkedésünkre, közérzetünkre, társadalmunkra.
 • Imre-B: Köszönöm@Syncler:
  (2013-12-30 21:35:27)
  Boldog újévet.
 • Syncler: Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok Neked!
  (2013-12-30 20:11:43)
  Boldog újévet.
 • Törökné Ty. Gy.: Nem valami megnyugtató kilátást "festettél" elénk - igaz, sok helyen már az email címet is le kell adni ma is!
  (2013-11-28 19:28:16)
  Az internetes profilunk és a mindennapi életünk a jövőben.
 • Imre-B: Élképesztőek a számok de az általam olvasott cikkben azt írja, hogy némelyik csillag körül 3 lakható bolygó is kering. Itt sem sokon múlt ,hogy a Mars nem lakható a Vénusz meg lakható bolygó volt valamikor, csak történt valami a légkörével. @Syncler:
  (2013-11-17 11:08:08)
  Lakható bolygók.
 • Syncler: Semmit sem tudunk. Vagyis MI, egyszerű emberek.
  Mint mindig, akik hozzáférnek bővebben ezekhez a dolgokhoz, azok nem beszélnek. Nem azért, mert nem beszélnének, hanem azért, mert nem tehetik. Nekem ez a véleményem, ami kicsit összeesküvés-elmélet szagú, viszont meggyőződésem, hogy ha ennyi lakható bolygó van, akkor nem vagyunk egyedül.
  (2013-11-16 19:12:18)
  Lakható bolygók.
 • escorts Paris: I simply want to mention I am newbie to blogging and actually enjoyed this web page. Almost certainly I?m likely to bookmark your blog post . You really come with remarkable well written articles. Appreciate it for sharing your web site.
  (2013-03-27 22:04:57)
  Egyensúly a víz felett.
Counter
AmazingCounters.com
Powered by Blogger.hu