Imre-B Blog

Szórakozás, humor, tudomány, társadalom, cikkek, elméletek, képek grafikák stb...Imre-B Digital Art és Filozófia

RSS

Mint tudjuk négydimenziós a világunk, ha egy pontnak a helyzetét meg akarjuk adni, akkor megkel adnunk annak a térben a hosszúsági, szélességi, és mélységi helyzetét valamint az idejét hogy mikor található ott. Tehát négydimenziós világunk 3 térbeli és egy időbeli dimenzióból épül fel. Hogy nézhet ki az ötödik dimenzió? Mi építheti fel azt? Hol található?  A logika azt diktálja, hogy adjunk egy plusz idődimenziót a négydimenziós világhoz, hogy megkapjuk az ötdimenziós világot. Tehát három térbeli és két időbeli dimenzióból épül fel. A két idődimenziós világot kicsit nehéz elképzelni. Pontosan nehéz meghatározni, hogy lehet még egy plusz idődimenziót hozzá adni egy négydimenziós világhoz. Kétféleképen telik benne az idő? Az egyik gyorsan a másik lassan? Vagy két idő van benne, és mindenből kettő van ? Valószínűleg nincs semmiből kettő, csak két helyen látszódik egyszerre egy időben.  A kvantumfizika világában léteznek részecskék, amik ilyen jelenségeket produkálnak. A valószínű, az hogy az ötödik dimenzióban a két idő dimenzió hatására az anyagok tulajdonsága megváltozik. Pl. számunkra úgy tűnik, hogy kétféle képen viselkedik benne egy részecske. A fotonoknál tapasztalták, hogy ha egy tárgyon két rést alakítunk, ki pl. papírlapon és egy lámpát rakunk elé a másik oldalon hullámként viselkedő részecskéket tapasztalunk, de ha ezeket a részecskéket megfigyeljük, pl. mikroszkóppal akkor részecskeként viselkednek.  De nemcsak a kvantumfizika világában sejthetjük az ötdimenziós világot. A csillagászok a fekte anyag és fekete energia meghatározásával foglalkoznak. A világmindenség döntő többségét olyan anyagok és energiák alkotják, amit jószerével nem is nagyon tudunk érzékelni. Ez nem is lehet csoda, hiszen egy kétdimenziós lény sem látna minket. Most próbáljuk elképzelni az ötdimenziós világot, ahol az anyagoknak egyszerre többféle tulajdonsága is lehet. Pl. egy fal lehet átlátszó vagy átlátszatlan, vagy egy kő lehet szilárd vagy rugalmas egyszerre. A benne lakó lények számára biztos természetes lenne, hogy egy tárgy kétféleképpen viselkedik szilárd és nem szilárd anyagként egyszerre. Számunkra, ha esetleg érzékelnénk is őket, szellemeknek tűnnének vagy esetleg ufónak. Látnánk az égen feltűnő valamit de, a fizika törvényeit felrúgva mozogna. Természetesen az ötdimenziós világ egyelőre még csak a filozófia világában létezik. De egy ötdimenziós anyagból készült űrhajóval vagy egy ötdimenziós meghajtásúval a fizika törvényeit megváltoztatva utazhatnánk, akár a fénynél gyorsabban.

Imre-B

Pár tájkép tőlem.  Kivágott PNG képekből készült tájképek. Általában ezt a technikát leginkább képeslapok készítéséhez használják.

Divatja van a HDR képek készítésének. Bár nem egészen az én területem de készítettem pár képet.  A Luminance HDR 2.3.1 programot használtam. A gyári leírás szerint ajánlott három képet készíteni három különböző fényviszony mellet. Pl. reggel, délben, este. Természetesen ehhez nekem nem volt türelmem. Így egy képel dolgoztam. A program alapvető hibája, hogy gyárilag a legkisebb méretben készíti a képet. A result size opciónál állítsuk át a felbontást. Én a Manituk 06 beállítást választottam a részlettényezőt kb 25 re állítottam.  El lehet szórakozni a beállításokkal ki milyen képet akar. A tonemap gomb megnyomásával el is készül a kép. A program félig meddig magyar nyelvű .Szabad szoftver nem fizetős. Azt hiszem pont kezdőknek találták ki ,egyszerű a kezelőfelülete.


Már mindenki hallott az univerzum keletkezésével kapcsolatban az ősrobbanásról. A mai elfogadott nézett szerint univerzumunk egy ősrobbanás nevezetű dologgal kezdődött.  Ez idáig rendben is lenne csak hogy azt feltételezik hogy ellőtte nem volt semmi. Sajnos semmi sem indokolja azt feltételezni, hogy az ősrobbanás egy üres univerzumban történt, ugyanúgy lehetek galaxisok, csillagok abban az univerzumban is. Ebből következően ugyancsak hibás az a feltételezés is, hogy akár most ebben a pillanatban is nem következhet be egy ősrobbanásszerű jelenség. Ugyanis nem tudjuk mi volt a kiváltó ok. Dimenziók ütközése ? Térszakadás ? Kvantum jelenség ? Vagy csak egy hiba a térben és időben ? Esetleg felsőbb lények játéka vagy elrontott kísérlete ? stb.. De előfordulhat, hogy az előttünk lévő univerzumban ütközött össze két fekete lyuk és  ennek következtében történt egy jelenség amit mi az ősrobbanásnak hiszünk. Általában a legnagyobb fekete lyukak a Spirálgalaxisok központjában találhatok de természetesen a Galaxisokban bárhol lehetnek, mikor két Galaxis összeütközik akkor a legvalószínűbb, hogy két fekete lyuk találkozik.  Általában a nagyobb elnyeli a kisebbet. De feltételezhetünk extrém esetet amikor egyik fekete lyuk a másikat vagy éppen egymást szétszakítják. Azt tudjuk mi kerül egy fekete lyukba ( szinte minden, anyag, energia ) de azt nem, hogy a fekete lyukban mivé alakul és onnan mi szabadulhat ki. De azt sem zárhatjuk ki akár milyen hajmeresztő ötletnek tűnik is, hogy az ellőttünk lévő univerzumban egy értelmes civilizáció alakult ki egy bolygón, és ők idéztek elő katasztrófát. Esetleg két civilizáció háborúja vezettet egy gigantikus katasztrófához. Tehát univerzumunk végét nem biztos, hogy a lassú kihűlés okozza 50-60 milliárd év múlva. Lehet hogy mindez egy végtelen ideje ismétlődő folyamat. Egyszer csak meglátunk az égen egy egyre táguló gömböt és minden kezdődik elölről.  Természetesen ez csak elmélet vagy ha be is következne ilyesmi annak nagyon nagyon kicsi az esélye hogy pont most a mi életünkben.

 

Imre-B 2013-08-05

Feedek
Megosztás

imre-x.blogger.hu Webutation
Legfrissebb hozzászólások
 • Imre-B: Leginkább GIMP a kedvencem. De használom a Photo Pos Pro programot és fraktál készítő programokat. @Syncler:
  (2014-01-20 11:30:02)
  Digital Art
 • Syncler: Milyen programmal dolgozol?

  Egyébként én is grafikuskodom.
  (2014-01-19 21:43:38)
  Digital Art
 • Imre-B: A cikk leginkább az én véleményem. Forrás anyagot konkrétan nem használtam. A weblapok, cikkek szövegének eredetét vagy forrás anyagát pedig a kijelölés majd jobb egérgomb keresés a Google keresővel opcióval lehet ellenőrizni( elég a cikk nevét kijelölni vagy egy kívánt részt belőle ). A hiperaktivitásról pedig itt lehet olvasni. http://www.tenyek-tevhitek.hu/hiperaktivitas-es-taplalkozas.htm. Remélem tudtam segíteni.Imre-B@petneknekka:
  (2014-01-01 16:32:59)
  Az élelmiszerek hatása gondolkodásunkra, viselkedésünkre, közérzetünkre, társadalmunkra.
 • petneknekka: Nagyon érdekes és elgondolkoztató cikk! Bocsánat, ha buta a kérdés, de te írtad, vagy valamilyen forrást használtál? Ha ez utóbbi, akkor megadnád nekem kérlek? A szénhidrátok és bizonyos adalékok hatásáról a gyerekkori hiperaktivitásra már hallottam, olvastam, de a téma még úgy érzem "szűz terület", ezért örülök, ha bármi hasonlót találok.
  (2014-01-01 14:35:14)
  Az élelmiszerek hatása gondolkodásunkra, viselkedésünkre, közérzetünkre, társadalmunkra.
 • Imre-B: Köszönöm@Syncler:
  (2013-12-30 21:35:27)
  Boldog újévet.
 • Syncler: Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok Neked!
  (2013-12-30 20:11:43)
  Boldog újévet.
 • Törökné Ty. Gy.: Nem valami megnyugtató kilátást "festettél" elénk - igaz, sok helyen már az email címet is le kell adni ma is!
  (2013-11-28 19:28:16)
  Az internetes profilunk és a mindennapi életünk a jövőben.
 • Imre-B: Élképesztőek a számok de az általam olvasott cikkben azt írja, hogy némelyik csillag körül 3 lakható bolygó is kering. Itt sem sokon múlt ,hogy a Mars nem lakható a Vénusz meg lakható bolygó volt valamikor, csak történt valami a légkörével. @Syncler:
  (2013-11-17 11:08:08)
  Lakható bolygók.
 • Syncler: Semmit sem tudunk. Vagyis MI, egyszerű emberek.
  Mint mindig, akik hozzáférnek bővebben ezekhez a dolgokhoz, azok nem beszélnek. Nem azért, mert nem beszélnének, hanem azért, mert nem tehetik. Nekem ez a véleményem, ami kicsit összeesküvés-elmélet szagú, viszont meggyőződésem, hogy ha ennyi lakható bolygó van, akkor nem vagyunk egyedül.
  (2013-11-16 19:12:18)
  Lakható bolygók.
 • escorts Paris: I simply want to mention I am newbie to blogging and actually enjoyed this web page. Almost certainly I?m likely to bookmark your blog post . You really come with remarkable well written articles. Appreciate it for sharing your web site.
  (2013-03-27 22:04:57)
  Egyensúly a víz felett.
Counter
AmazingCounters.com
Powered by Blogger.hu