Imre-B Blog

Szórakozás, humor, tudomány, társadalom, cikkek, elméletek, képek grafikák stb...Imre-B Digital Art és Filozófia

RSS

A felső tízezer tagja ép azon törte a fejét mivel is kéne feldobnia születésnapi partiját. Valami eget rengető dolog kéne, de vajon mi. Járta az agya miközben reggelijét fogyasztotta. Előtte az aznapi újság hevert az asztalon. Falatozás közben rátéved a tekintette. Nézte az újságot de semmi érdemleges nem volt benne. Aztán megakadt a szeme egy cikken. Beindultak a fogaskerekek majd összeállt benne a nagy ötlet. Mi lenne ha ? Kaján vigyora húzta a száját, nem ép a felső tízezerre jellemző módon. De hiszen ö bármit megtehet a kapcsolatai, hatalma és vagyoni helyzete miatt. Ezt miért ne. Felkapta telefonját. A telefon másik végén titkára szolgálatkész hangja hallatszott. Igen uram. Elmondta neki mire is gondolt. Májat szeretnék a születésnapi partimra felszolgálni. Majd részletezte milyen májra gondolt. Rövid csönd támadt a telefon másik végén. De uram ezt nem biztos, hogy eltudom intézni és nem biztos, hogy egészséges lenne arról nem is beszélve, hogy ilyen máj létezik e egyáltalán, hogy a többi apróságot meg se említsem. A titkárról a telefon másik végén szó szerint elkezdet szakadni a verejték. Közben azon járt az essze, hogy főnöke, hogy szülte meg ezt a baromságot, némelyik milliárdos már nem tudja mekkora kreténséget találjon ki. Főnöke ezenközben elkezdte sorolni miért is lehetséges ilyen májat beszerezni. Először is ilyen máj létezik és azt is tudom hol, másodjára majd jól átsüttetem. A pénz természetesen nem számit. A maga dolga csak annyi, hogy elintézze a születésnapi partimra a dolgot. Azt akarom, hogy a partin lévő összes barátom és ellenségem megtudja, hogy én mi mindent megtehetek és elérhetek. Világos. Kérdezte emelt hangon. Világos jött a válasz.

A születésnapi parti lagymatagon kezdődött. A luxus már annyira megszokott volt a résztvevőknek, hogy nem volt az a drága étel vagy ital amit ne vettek volna természetesnek. Ezért meglepődtek amikor az egyik felszolgáló egy adag apróra vágott májjal kezdett körbejárni. Az egyik idősebb hölgy ép a házigazdával beszélgetett semmitmondó dolgokról, amikor oda ért melléjük a felszolgáló. Mi ez kérdezte a házigazdát a hölgy. Mintha máj lenne. Az is mondta a házigazda. Majd odahajolt az idősödő hölgy füléhez. Belesúgott valamit a fülébe majd egy kicsit később már hangosabban. Állítólag az élettartamot is megnöveli. A hölgy abba a pillanatban lekapott egyet a tálcáról és azonnal le is nyelte. Tízperc múlva már mindenki a májat felszolgáló körül tolongott. Mindenki csak egyet vegyen mondta mosolyogva a házigazda. Sajnos csak ennyit sikerült beszerezni. Bár az exkluzív társaság létszáma a harmincat se haladta meg, a több mint 40 fele vágott máj hamar elfogyott. A házigazda ezenközben ellenségeit figyelte. Ők is befalták a májat. Némelyikük kettőt is. A parti további részében a máj volt a téma. Egyesek kapcsolataik révén azonnal megerősítetek, hogy valóban eltűnt egy ilyen máj az egyik nem publikus helyről. A házigazda elégedetten látta mindenki szemében a csodálkozást,  a döbbenetet, vagy azok keverékét. Tudta, hogy a dologból nem lesz  semmi baja, hiszen ki merne vele ujjat húzni, főleg ezek után. Arról nem is beszélve, hogy senkinek nem érdeke, hogy erről a lakosság vagyis az egyszerű földi halandó tudomást szerezzen. Ez megmarad a felső tízezer egyik titka, mint oly sok minden.

Valahol egy nem publikus helyen egy nappal a parti előtt.

A szokásos munkáját kezdte meg egy alkalmazott X helyen. Átment az A biztonsági zónán ahol genetikai vagyis DNS azonosításon ment át ezt követe az írisz azonosítás majd a hang azonosítás és így tovább. A következő zónában szint úgy, a B biztonsági zónán, a C-n, a D-n, az E-n majd végül mint egy óra elteltével eljutott az F zónába.  Ide már csak kiemelt engedéllyel rendelkező,  többszörösen ellenőrzött tudósok léphetek be. Az alkalmazott a 001-essel kezdte. Kihúzta a fémszekrényből majd szövet mintát vet kísérletek elvégzéséhez. Majd jött a 002-es. Szinte ugyanaz a procedúra. A 003-st is rutinszerűen rántotta ki a fémszekrényből majd a kezében a mintavevővel úgy maradt. Állt és nem értette. A 003-ason egy vágás volt a májnál. Letette a mintavevőt majd két kampós eszközzel széthúzta a sebet. A máj nem volt sehol. Döbbenten ált. Ránézett a földönkívülire és közben az jutott az eszébe. Ki a fenne lop el egy idegen májat és mi a fenét kezd vele.

Töprengjünk el egy kicsit milyen lehet az ötödik dimenzió.

A világunkban található dolgok négy dimenzióban írhatók le, hosszúság, szélesség, magasság és egy időpont megadásával.  Most próbáljuk logikai úton kitalálni az ötödik dimenziót. Egydimenziós dolog pl. a fény csak hosszúsága van nincs szélessége és magassága, két dimenziós dolog pl. a tükörképünk, csak szélessége és magassága van, de nincs mélysége vagyis magassága. Lényegében két egydimenziós dologból jön létre a kétdimenziós világ. Amikor még egyszer hozzáadjuk az első dimenziót vagyis egy újabb dimenziót megkapjuk a harmadikat, vagyis egy térbeli testet. Mindig az előző dimenziókból épül fel a következő. Most lép képbe az idő ami lényegében megint csak egydimenziós hiszen csak hosszúsága van. Lényegében a fény és az idő ugyanaz csak más formában alakban, hiszen mind a kettő egydimenziós. Ezért tapasztaljuk pl. azt, hogy a fénysebességhez közelítve lassul az idő. Vagy azt a jelenséget, hogy a fénysebesség állandó akár milyen gyorsan haladó tárgyból kibocsátott fény sebességét megmérjük az midig állandó és nem adódik hozzá a kibocsátott tárgy sebessége. Miután az idő egy bizonyos sebességgel telik így a fény sem terjedhet gyorsabban. Miután elérjük a fénysebesség határát az idő határát is elérjük, lényegében megáll az idő. Na ebbe jobb nem belebonyolódni. Gondoljunk a pi-re ami 3.14, hogy mért pont ennyi, hát csak, így a fénysebesség is annyi amennyi és azt megváltoztatni nem lehet. Tehát megvan a négy dimenziónk most kellene ebből ötöt varázsolni. Ha az eddigi logikát követjük akkor egy újabb idődimenzió hozzáadásával érhetjük el. Tehát lesz egy háromdimenziós világunk két idődimenzióval. Ezt most, hogy képzeljük el ? Nagyon egyszerűen egy háromdimenziós tárgy egy időben két helyen is lehet, vagy a semmiből előtűnhet majd el. Ha jól tudom ez a kvantum fizika területén nem szokatlan jelenség. Természetesen a mi világunkban vagyis a mindennapi életben ilyen jelenséget nem tapasztalunk. Hogy megértsük egy kétdimenziós világból nem lehet látni érzékelni a három-dimenziósat, ugyanígy a háromdimenziós vagy négy dimenziós világból sem lehet érzékelni az ötödik dimenziót. Jobban mondva lehet de csak atomi szinten. A dimenziók között felépítésük miatt mindig van egy pici kapcsolat. Részecskék tűnek fel a semmiből majd el, vagy egyik pillantról a másik egy sokkal távolabbi helyen teremnek anélkül, hogy a térben a két pont közötti távolságot megtették volna.

A világűr sem üres ha jól tudom ott is tapasztaltak ilyen jelenséget. Lényegében ezért tudnak a légüres térben terjedni a fényrészecskék. Ezek után jön a következő lépés ami azt feltételezi, hogy a világűr ötdimenziós. Bizonyos dolgokat láthatunk benne bizonyos dolgokat nem. Így talán már az is érthető miért tágul univerzumunk holott azt a tömege nem indokolja. Magyarázatként megemlítem, hogy a világegyetemben található összes anyagot feltétezve az univerzumnak nem szabadna tágulnia, hanem önmagába kéne összeroskadni a távoli jövőben. Ehelyett gyorsuló ütemben tágul mintha többször annyi anyag és energia lenne az univerzumban mint amennyit látunk. Tehát érdekes elképzelés, hogy a világegyetem ötdimenziós és ennek az ötdimenziós világnak csak egy kis része vagyunk. Természetesen még egy időt hozzáadva lehet hatdimenziós is a világegyetem így három térbeli és három idő dimenzióval rendelkezne de ne bonyolítsuk túl a dolgot, maradjunk a három térbeli és két időbeli dimenziónál vagyis az ötdimenziós világnál. Vajon lehetne érzékelni vagy kiszámolni az ötdimenziós világ működését ? Természetesen igen ha tudjuk, hogy a plusz idődimenzió milyen gyorsan telik, nem biztos, hogy ugyanúgy mint az első. De tételezzük fel a könnyebbség kedvéért, hogy ugyanolyan sebességgel telik a második idődimenzió mint az első. Most már csak azt kéne kiszámolni, hogy a fizikai anyagokra milyen hatással van mindez. Talán látni nem is fogjuk az ötödik dimenziót de talán egyszer kitudjuk számolni mi is lehet benne. Természetesen az itt leírtak csak logikai fejtegetések de ettől függetlenül fenntartom a jogot az ötödik dimenzió felfedezésért.( ha még nem fedezték fel bár tudtommal ez még nem történt meg ) Mindenki nyugodtan kutasa az ötödik dimenziót, ha sikerrel jár legalább mint ötletadott említsen meg.

Egy kis magyarázat.

Hogyan is nézhet ki két dimenzió közötti kapcsolat.  Először  is képzeljünk el egy sötét szobát amiben van egy tükör. A tükörben vagyis a kétdimenziós világban nem történik semmi hiszen nincs fény ami életre keltse, változást hozzon a kétdimenziós világban. Majd ebben a sötét szobában kapcsoljuk fel a villanyt. Ahogy felkapcsoljuk a villanyt a kétdimenziós világ életre kell. Egy háromdimenziós világ ( jobban mondva négy csak az egyszerűség miatt írok hármat ) vagyis a szoba így kerülhet kapcsolatba egy kétdimenziós világgal így gyakorolhat rá hatást. A háromdimenziós világban lévő villanykörtéből kilépő fényrészecskék beleütköznek a tükörbe vagyis kapcsolatba kerülnek a kétdimenziós világgal. Most képzeljük el, hogy a mi  négydimenziós univerzumunk a tükör és az ötdimenziós világ a szoba, és  kb. 15 milliárd évvel ezelőtt az ötdimenziós világban felkapcsolták a villanyt. Ez a hasonlat egy kicsit durva de most ez jutott eszembe. Tehát az egyel felettünk lévő dimenzióban történt váltózás így lehet hatással  ránk. Akár világegyetemünk keletkezésében is része lehetett az egyel felettünk lévő dimenzióban történt váltózás. De ez már fikció. Maradjunk a tükörnél a tükör a három dimenzióból csak a fényrészecskékkel kerül kapcsolatba magával a szobával nem. A tükör szempontjából megjelenek nagyon rövid időre részecskék majd elütnek ahogy a fényrészecskék a tükör különböző pontjain becsapódnak. A tükör univerzumában úgy tűnik, hogy a semmiből megjelenek részecskék majd eltűnnek.   Ugyanígy egy négydimenziós világban az ötdimenziós világból érkező részecskék felütnek a semmiből majd elütnek. De nem csak részecskékről lehet szó hanem bármi másról  akár energiáról is. . Tehát egy alsóbb dimenzió egy felsőbb dimenziót nem csak annak hatásait érzékelheti. Természetesen ez még csak elmélet.

Egy hibrid fraktál. A kétdimenziós fraktálban egy háromdimentiós fraktál.


A tévében nap mint látunk világvége elméleteket, meteor becsapódás, éghajlatváltozás, járványok stb.. Sajnos ezek nem igazán reálisak. Talán az éghajlat változás okoz némi gubancot de ez a változás olyan lassú, hogy az emberiség bőven tud hozzá alkalmazkodni. Persze lehetnek olyan világ végét okozó dolgok amikről nekünk fogalmunk sincs. A csillagászok még csak most kezdik alaposabban feltérképezni az univerzumot. Ki gondolta volna még nemrég, hogy léteznek mindent elpusztító szupernóvák és egyéb jelenségek az univerzumban amik akár több száz vagy több ezer fényévre távolságból is elpusztíthatnak minket. De maradjuk a realitás talaján. Az emberiséget ennél valószínűleg sokkal nyilvánvalóbb és reálisabb dolog fogja padlóra küldeni, amit már szinte természetesnek veszünk. Itt megkell említenem A és B Sztrugackicj A század ragadozó tárgyai regényét, amit még a múlt században írtak de szerintem most lesz aktuális. Bár a regény a szovjetunióban a kommunizmus idején íródott de sci-fi mivolta és témája miatt érdemes elolvasni. Természetesen a másik nyilvánvaló világvége amit észre se veszünk az az amikor az egyik civilizáció felemelkedik míg a másik elbukik. Konkrétan ez nem is világvége csak az egyik civilizáció bukása. Itt természetesen Kínára kell gondolni. Hihetetlen ütemben fejlődik és szinte megállíthatatlan. Ugyancsak ugyanilyen nyilván való ok lehet még a bürokrácia, ami addig növekszik amíg már szinte elviselhetetlen lesz az élet, a leg alapvetőbb dolgok elvégzése is lehetetlené válik. Erről is olvastam egy könyvet de a címére már nem emlékszem. A negyedik lehetőség a pszichikai pestis, amikor is az emberek gondolkodása annyira eltorzul, hogy lehetetlené válik a mindennapi élet. Nap mint nap láthatunk a híradásokban olyan embereket akik járművek elé löknek másokat vagy ép áramot vezet a kerítésébe, hogy ne lopják meg őket, vagy csak merő rosszindulatból másoknak kárt okoznak.  És persze a végén a technikai fejlődés maga, ami egy sötét zsák és nem tudjuk mi is van benne. Szinte lehetetlen megjósolni milyen új technikai eszközök jelenek meg, és azok mit okoznak. A tévé, az internet, a mobiltelefonok pl. egész társadalmunkat megváltoztatták. De az is elképzelhető, hogy csak egyszerűen elkezdünk hanyatlani, hiszen az emberi agykapacitásnak is lehet vége. Amikor betelik a sok szabállyal, törvénnyel, kezelni valónak a tudásával és már nem tudunk semmi újat kitalálni. De az valószínűleg nem mostanában lesz.

A kép címe: End of the world

További képeim: http://imre-b.deviantart.com/

A boszorkány egy romos zsákfalúban lakott, ahova még a kóbor kutyák is ritkán tévedtek. Esteledett, a boszorkány ép egy varázsfőzetett készített a víz már rotyogott a kondérban tehát lehetett kezdeni. Az öregasszony, mert természetesen az volt először békákat nyúzta meg, majd húsukat szép apró darabokra vágva beleszórta a kondérba. Ezután elmondta a megfelelő varázsszót. Majd következtek a különböző növények, nagyrészt gondosan összeválogatott gaz. Ezeket is szép apróra vágta, itt a kondérba szórás előtt és után is el el mondott egy varázsszót. A meztelen csigákat nem aprította csak úgy natúr mentek a többi után. Miután végzett a bió dolgokkal jöhetek az egyéb összetevők. Egy tégla, ép ez volt az egésznek a lelke vagyis ez hajtotta végre a varázslatot.

A varázsfőzet lényegében egy átváltoztató ital volt, kóbor macskákkal itatta meg majd a végén ki kelet venni a téglát a kondérból. Jöhetett a többi, természetesen só, hogy íze is legyen, majd egy egérfogó. A használt bugyiját volt az egészben a legnehezebb beletenni, ugyanis az egészet bekellett szorítani, hogy a tégla és az egérfogó ne mozogjon. Egy fakanállal aztán addig tömködte míg a végén sikerült. Egérszőrrel megszórta az egész főzetett, majd lefedte a fedővel és hagyta had rotyogjon egy kicsit. Mikor úgy gondolta levette a tűzhelyről és átrakta az asztalra hűlni.  Dolga végeztével aztán kiment a seprűjéhez és felpattant rá.

Nem sokkal később két gatyatolvaj tévedt ara. A szomszéd falúból kóboroltak el.

Gatyatolvajnak a köznép nevezte el azokat a suhancokat akik mindent elloptak az udvarról még a száradni kirakott gatyákat is. Megérezték a főzet szagát és kíváncsian elindultak a ház felé. Tárva nyitva találtak mindent természetesen bementek. Nem találtak semmi érdekeset sem hűtőgépet sem rádiót sem semmi elvihető műszaki dolgot. Megvonták vállukat, majd felkapták az asztalról a kondért és elindultak haza fele.

A két fiatal már igencsak későn ért haza, a család tévét nézte a szobában érdeklődve mentek a konyhába mit hoztak a fiatalok. Hoztunk vacsorát mondta a két srác. A családfő felemelte kondér tetejét majd belekotort a merőkanállal. Ahogy felkavarodott a „leves” hússzerű valamik tűntek fel a főzet tején. Beleszürcsölt a családfő. Nem is rossz mondta. Na gyorsan tányérok kerültek elő, körbeülték az asztalt a nagypapától kezdve a két fiatalig mindenki. Az asszonyka elkezdte kimerni a levest. Jó nagy adag volt még maradt a kondérban mikor teliszedte mindenki tányérját. Nem sokkal később már nyújtogatta mindenki repetáért a tányért. Mikor a második adagot szedte valamiben meg akadt a merő kanál. Ez meg mi mondta az asszony és egy kicsit megdöntötte a kondért. Nem akart hinni a szemének egy tégla volt középre beszorítva mellette egy egérfogó, és az egészet egy ruhadarab tartotta. Milyen levest hoztatok nézet kérdőn a srácokra és a kondér fele bökött. Mindenki a lábas elejéhez ment. Ezért volt ez ilyen dög nehéz mondta az egyik fiatal. De a leves finom volt mondta a másik, erre mindenki elkezdet bólogatni. Az asszony kiöntötte a maradék levest majd kivitte a konyhába kondért, hogy kiszedje belőle a téglát meg a többit.

Másnap reggel a faluban hatalmas röfögésre lettek figyelmesek az emberek, kíváncsian mentek oda. Ez meg mi kérdezték egy mástól. Disznók mászkáltak az udvaron a háziak ruháiban. Azt még értem mondta egyikük, hogy disznókat vetek de minek adták rájuk a ruháikat, ráadásul így Július közepén. A közeg is megjelent majd én bemegyek mondta és megkérdem, hogy mi bajuk van. Nem sokkal később a fejét vakarva megjelent. Senki nincs sehol mondta.

Később a hatóság arra a megállapításra jutott, hogy az egész család megbolondult. Meztelenre vetkőztek mert a többi ruhájukat a szekrényekben megtalálták, és ráadták a frissen vásárolt háztájira. Majd anyaszült meztelenül ismeretlen helyre távoztak. A malacokat később odaajándékozták a falubelieknek. A történtek híre a boszorkányhoz is eljutott, azóta már zárja az ajtót mielőtt elmegy otthonról és két kutya is őrzi a házat.

Feedek
Megosztás

imre-x.blogger.hu Webutation
Legfrissebb hozzászólások
 • Imre-B: Leginkább GIMP a kedvencem. De használom a Photo Pos Pro programot és fraktál készítő programokat. @Syncler:
  (2014-01-20 11:30:02)
  Digital Art
 • Syncler: Milyen programmal dolgozol?

  Egyébként én is grafikuskodom.
  (2014-01-19 21:43:38)
  Digital Art
 • Imre-B: A cikk leginkább az én véleményem. Forrás anyagot konkrétan nem használtam. A weblapok, cikkek szövegének eredetét vagy forrás anyagát pedig a kijelölés majd jobb egérgomb keresés a Google keresővel opcióval lehet ellenőrizni( elég a cikk nevét kijelölni vagy egy kívánt részt belőle ). A hiperaktivitásról pedig itt lehet olvasni. http://www.tenyek-tevhitek.hu/hiperaktivitas-es-taplalkozas.htm. Remélem tudtam segíteni.Imre-B@petneknekka:
  (2014-01-01 16:32:59)
  Az élelmiszerek hatása gondolkodásunkra, viselkedésünkre, közérzetünkre, társadalmunkra.
 • petneknekka: Nagyon érdekes és elgondolkoztató cikk! Bocsánat, ha buta a kérdés, de te írtad, vagy valamilyen forrást használtál? Ha ez utóbbi, akkor megadnád nekem kérlek? A szénhidrátok és bizonyos adalékok hatásáról a gyerekkori hiperaktivitásra már hallottam, olvastam, de a téma még úgy érzem "szűz terület", ezért örülök, ha bármi hasonlót találok.
  (2014-01-01 14:35:14)
  Az élelmiszerek hatása gondolkodásunkra, viselkedésünkre, közérzetünkre, társadalmunkra.
 • Imre-B: Köszönöm@Syncler:
  (2013-12-30 21:35:27)
  Boldog újévet.
 • Syncler: Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánok Neked!
  (2013-12-30 20:11:43)
  Boldog újévet.
 • Törökné Ty. Gy.: Nem valami megnyugtató kilátást "festettél" elénk - igaz, sok helyen már az email címet is le kell adni ma is!
  (2013-11-28 19:28:16)
  Az internetes profilunk és a mindennapi életünk a jövőben.
 • Imre-B: Élképesztőek a számok de az általam olvasott cikkben azt írja, hogy némelyik csillag körül 3 lakható bolygó is kering. Itt sem sokon múlt ,hogy a Mars nem lakható a Vénusz meg lakható bolygó volt valamikor, csak történt valami a légkörével. @Syncler:
  (2013-11-17 11:08:08)
  Lakható bolygók.
 • Syncler: Semmit sem tudunk. Vagyis MI, egyszerű emberek.
  Mint mindig, akik hozzáférnek bővebben ezekhez a dolgokhoz, azok nem beszélnek. Nem azért, mert nem beszélnének, hanem azért, mert nem tehetik. Nekem ez a véleményem, ami kicsit összeesküvés-elmélet szagú, viszont meggyőződésem, hogy ha ennyi lakható bolygó van, akkor nem vagyunk egyedül.
  (2013-11-16 19:12:18)
  Lakható bolygók.
 • escorts Paris: I simply want to mention I am newbie to blogging and actually enjoyed this web page. Almost certainly I?m likely to bookmark your blog post . You really come with remarkable well written articles. Appreciate it for sharing your web site.
  (2013-03-27 22:04:57)
  Egyensúly a víz felett.
Counter
AmazingCounters.com
Powered by Blogger.hu