A fenti cím kicsit furcsának tűnhet, de lehetséges, hogy az univerzumban most látott anyagot tévesszük össze a fekete anyaggal, egyfajta érzékcsalódás miatt.

Az univerzumban a csillagok galaxisok vándorolnak nem is kis sebességgel, és amit most látunk az az univerzumnak különböző állapotai egyszerre. Az egyik galaxis 10 000 fényévre van a másik 25 000 fényévre stb. és ezt mi most látjuk egyszerre. Ezek a csillagok galaxisok már rég nem ott vannak ahol mi most távcsöveinken keresztül látjuk őket, és nem olyan állapotban mint azt most hisszük.

A másik ilyen lehetőség ami ilyen érzék csalódást okozhat az, ha a fénysebesség még sem állandó, és bizonyos területen váltózik. Az univerzumban talán nem mindenhol úgy működik a fizika, mint ahogy mi hisszük.

Ha egy látható dolognak nincs semmi értelme, és nem is lehetne ott, az általában délibáb.

A fekete anyagra létére abból következtetnek, hogy a csillagok fényét egyes helyeken eltorzítja valaminek a tömege ami nem látható. Ha a fénysebesség mégsem állandó előfordulhat, hogy egyes csillagok galaxisok úgy keresztezik más csillagok galaxisok fényét, hogy azokat teljesen máshol látjuk. Ezáltal úgy tűnik, mintha egy láthatatlan dolog torzítaná el egy másik csillag fényét. Meglepő a dolog, de ha a lehetetlent kizárjuk…..

Kicsit érthetőben, ha a fénysebesség váltózik, akkor így képzeljük el a dolgot.

Az A pontban lévő csillag az univerzumban lévő mozgása miatt már rég máshol van, mint ahol látjuk, de a gravitációja már annak a csillagnak a fényét torzítja, mint amelyiket megfigyeljük. De lehet, hogy mindehhez még a fénysebesség váltózása sem kell, csak a térnek kell váltózni amiről mint tudjuk egyre gyorsabban tágul.