A földönkivüli, akit a többiek csak újoncnak hívtak, döbbenten nézte az elölte lévő műszerfalat. Egy kijelző villogott elölte, de annak a kijelzőnek nem lett volna szabad villognia, ugyanis egy régen a földallá temetett bejárat szenzorra volt. Lényegében a földalatti bázis összes bejáratát, már régen földdel temették be, ezért nem volt érthető a dolog az újonc számára. Most mit tegyen? Gondolkodott egy kicsit majd úgy döntött, biztos mai biztos, szól a főnöknek. Lenyomott egy gombot és beleszólt.

Főnök.

Eltelt egy kis idő mire válaszoltak.

Na mi van?

Behatolási kísérlet van folyamatban.

Hol?

Itt nálunk.

Mi van?

Megpróbálják valakik kinyitni az egyik lezárt ajtót.

A felszíni parasztok biztos nem, szerintem szenzor hiba. Futass le egy hibakereső programot.

Már lefutattam és a szenzorok jók.

Akkor menj oda és nézd meg.

Én ügyeletes vagyok, nem mehetek sehova, mondta az újonc.

Na idefigyelj. Ha azt mondom, hogy odamész és megnézed akkor oda mész és megnézed, vagy leharapom a fejed.

Az újonc ezen mosolygott. Mint minden földönkivülinek, a főnöknek is nagy szeme nagy feje és kicsi szája volt.

Ne vicceljen főnök. Ha nem mehetek, akkor nem mehetek.

Na ide figyelj te kretén. Én biztos nem megyek oda, mert én vagyok a főnök, így csak te maradtál.

Az újonc még csak pár napja jött így nem nagyon ismerte az itteni szokásokat. Tett még egy bátortalan kísérletet.

Ha esetleg más menne.

Senki nem ér rá.

Majd egy kattanás jelezte, hogy vége a beszélgetésnek.

 

Ezt az idiótát fordult a többiekhez a főnök. Mi is volt az adut? Többiek csak bólogattak.

Négyen ültek az asztalnál és kártyáztak, a főnök a helyettes a technikus és az adminisztrátor. A helyettes kivette szájából a szivart. Végre egy nyugodt kirendeltségen vagyok, és ott is akad egy barom, aki keveri szószt.

 

Ezenközben egy ember teljes erőből püfölte az ominózus bejárat szélét egy baltával. A csak favágóként ismert alak egy idő után abbahagyta és letette baltáját.

Ez így nem jön ki, fordult társához, miközben letörölte a verejtéket a homlokáról. Egy földcsuszamlás tetején állt és onnan nézet le társára

Biztos, hogy ez vas?

Fekete, válaszolta társa. Alumínium nem lehet.

Egy régi elhagyatott földúton álltak, amit egy földcsuszamlás elzárt. Két oldalt meredek dombok szegélyezték, így még megkerülni sem lehetett. A favágó és társa a csak csavargóként ismert jobb sorsra sem érdemes alak így akadt az ominózus ajtóra. A földcsuszamlás előtt egy öreg utánfutós csotrogány állt. Csavargó a tetején könyökölt fejét megtámasztva, és erősen gondolkodott. Egyszer csak rá nézet társára. Na meg van a megoldás.

 

Az ügyeletes a régi bejárat hoz ért. Egy konzolon matatott és közben erősen fohászkodott, hogy még működjön a külső kamera. Szerencsére működött. Két alakot pillantott meg, az egyikük ép lemászott arról a dombról, ami a bejárat előtt volt. Kicsit még tanakodtak majd beszálltak egy járműbe és elhajtottak. Az ügyeletes már látta mi a baj. Az erózió következtében elfogyott a talaj a bejárat elől és a helyiek ezt felfedezték. De mi a francért akarnak ezek bejutni ide. Tök mindegy valahogy el kell őket ijeszteni. Gyorsan visszaszaladt az ügyeleti szóbába és elkezdett nyomtatni egy háromdimenziós nyomtatón egy csontvázat. Ez talán megteszi. Gyorsan ráhúzott egy kezeslábast a csontvázra, hogy még élethűb legyen. De nem volt elégedet. Nem volt elég élethű. Az egyik raktárban mintha lenének földi kacatok, jutott eszébe. Nemsokára egy parókával, egy női retiküllel, és egy szivarral tért vissza Feldekorálta a csontvázat de inkább röhejes lett, mint ijesztő. A paróka és a női retikül mintha nem lett volna összhangban a szivarral, amit a csontváz szájába dugott. Egyelőre jó lesz. Visszavitte a bejárathoz a csontvázat. Kikémlelt de nem látott senkit. Kinyitotta az ajtót és letette a bejárat mellé. Ha esetleg visszatérnének, a nem kívánt látogatok, tudják majd, hogy nem olyan jó ide bejönni.

 

Szerinted, mi lehet bent, kérdezte favágó csavargót miközben világháborúból itt maradt lőszereket pakoltak fel az utánfutóra. Szerintem semmi. Válaszolta a másik. Nincs olyan szerencsénk, hogy találjunk valami értékeset.

 

Nem sokkal később visszaértek a helyszínre. Útközben csavargó megnyugtatta társát, hogy ért az ilyesmihez nem kell aggódni. Favágó egész úton az utánfutó felé forgatta a fejét. Nem lesz ez sok?  Nem válaszolta a másik. Az ajtónak nem árt, bent meg úgy sincs semmi. Valószínűleg csak egy régi pince bejárata. Mikor kiszálltak a kocsiból, csavargó kezdte elővenni a drótokat, míg favágó egy adag munícióval felmászott a dombra. Te szólt le társának, itt járt valaki.

Honnan veszed, kérdezte a másik.

Itt egy buzi csontváza, mondta favágó, miközben letette a muníciót.

Csavargó gyorsan felszaladt a dombra majd ő is meglátta a szívarozó, női parókába öltöztetett, piros retiküllel feldíszített csontvázat.

Valaki szórakozik, vagy el akar minket ijeszteni.

Dob fel az utánfutóra mondta csavargó favágónak. Ez az ajtó már a mienk.

 

Az ügyeletes közben jelentette főnökének, hogy mi is történt. Az tömören csak annyit mondott, hogy majd el lesz intézve. A csontvázról nem tett említést. Majd akkor teszi szóvá, ha jól sül el a dolog, ha meg nem, akkor meg nem ő volt.

 

Rádió távirányítóval a kezében állt csavargó és jobbra, balra kémlelt, de nem látott senkit. Két kilométert jöttek ki egészen a főútig. Na kezdhetjük, kérdezte favágótól. Amaz bólintott. Ekkor a kanyarban feltűnt egy rendfenntartó autó. Természetesen azonnal meg ált, amikor meglátta a csontvázat az utánfutón.

A közeg kiszállva azonnal látta, hogy a csontváz nem igazi.

Kezét feje előtt többször elhúzva jelezte, hogy a másik kettő nem normális.

Na mi van, megbuggyantatok.

És az meg mi a kezedben, ad csak ide. Megnézte. Csak egy műanyagdoboz rajta egy gomb meg egy antenna. Ránézet a csontvázra, na mi lesz, ha megnyomom, felkel a homokos csontváz, és táncolni kezd?

 

Az ügyeletes ép a főnököt nézte miközben az fel alá járkált az ügyeleti szobában. A többiek is ott ültek. A helyettes a technikus az adminisztrátor. Úgy látszik mégse úgy megy, hogy majd megoldjuk, gondolta az újonc. Van valakinek valami ötlete, nézett körbe a főnök. Soha az életbe nem jutnak be, mondta a technikus. Öt centi vastag az ajtó, még is, hogy nyitnák ki azok a barmok. Ekkor hatalmas dörrenés hallatszott miközben megremeget minden.

 

A közeg döbbenten nézte a távolban felemelkedő füstfelhőt, majd a távirányítóra, utána pedig a két jómadárra nézett. Mit csináltatók kretének.

Nem mi nyomtuk meg a gombot, mondta azonnal csavargó.

 

A földönkívüliek a megfigyelő állómásról, mint egy tízperc alatt mindenkit evakuáltak, majd beindították az önmegsemmisítő rendszert.

További képeim http://imre-b.deviantart.com