2012 júliusában bejelentették a Higgs-boznot létezését .Hogy ez pontosan mit jelent és milyen következményekkel jár, most megpróbálom érzékeltetni. Pár szóban mi is az a Higgs-bozont.

A Higgs-bozon vagy Higgs-részecske egy olyan részecske, amelyet a részecskefizika standard modellje jósolt meg. Ez a részecske a közvetítője a Higgs-térnek és ez felelős a többi részecske tömegéért.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Higgs-bozon

A Higgs-bozon felfedezése

A CERN vezetése 2012 elején közölte, hogy addig nem állítják le az LHC-t, amíg meg nem figyelik a Higgs-bozont, az addig gyűjtött adatokból ugyanis már látszott, hogy felfedezése a küszöbön áll. A szerző 2012 májusában, nem sokkal az LHC az évi indulása után előadást tartott az Akadémián, amelynek ezt a címet adta: „Higgs-bozon: felfedezésre ítélve?” A felfedezést azonban már a 2012-es adatok egynegyedének elemzése után, 2012. július 4-én bejelentették: mindkét nagy kísérlet, az ATLAS és a CMS észlelt 125 GeV/c2 tömegnél (az Einstein-féle E = mc2 összefüggés alapján a részecskefizikában a tömegeket energiában mérjük) egy új részecskét a Higgs-bozonnak megfelelő tulajdonságokkal. Mivel a CERN erre az előadásra meghívta a világsajtót és azokat az elméleti tudósokat, akik a Higgs-bozont eredményező mechanizmust 40 évvel korábban megjósolták, a bejelentés nem lepte meg a közvéleményt.

http://mta.hu/tudomany_hirei/nagy-hadronutkozteto-ut-a-higgs-bozon-felfedezeseig-106640

Itt van újra a megfelelő rész kivonatolva, ha valakinek túl tudományos lenne a fentebbi idézet.

Az ATLAS és a CMS észlelt egy új részecskét a Higgs-bozonnak megfelelő tulajdonságokkal.

Hogy ez a felfedezés milyen következményekkel jár még nem tudjuk pontosan, de már sejthető pár dolog.

Higgs-boznot és az űrhajózás.

Hogy mi köze a Higgs-boznot-nak az ürhajóuáshoz? Nos annyi, hogy ma az a legnagyobb probléma, hogy, ha egy űrhajót fénysebességre akarnánk gyorsítani, akkor ahhoz irdatlan mennyiségű energia kellene. Az Ion meghajtású úrhajókba amik bár hihetetlen, de már léteznek, nem tudnának elég nagy energia termelő gépezettet rakni. Egyes vélemények szerint a galaxis összes energiája kevés lenne egy űrhajó fénysebességre gyorsításához. Deep Space-1 űrszonda 1998 óta élesben is használ ionhajtóművet.

Az Ion hajtóművekről bővebben itt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/Ionhajt%C3%B3m%C5%B1

Most gondoljunk bele, a Higgs-boznot részecskéket most már csak ki kell iktatnunk. Ugyanis egy tömeg nélküli vagy mondjuk csak egy minimális tömeggel rendelkező űrhajót már egy ma használatos Ion hajtómű is fénysebességre tud gyorsítani, igen-kevés energia befektetésével. Hogy érthetőbb legyen, most ha felkapcsolunk egy zseblámpát az nem csinál semmit csak világít. Most durva hasonlattal képzeljük el ezt a zseblámpát az űrben. Ha felkapcsoljuk a súlytalanság állapotában azt a kiáramló fotonok elkezdik nagyon nagyon lassan tolni az ellenkező irányba. Na most az Ion hajtómű is ezen az elven működik. Bár súlytalanok ezek a testek de tömegük még a világűrben is van, ezért kellene irdatlan menyínségű energiát befektetni, hogy fénysebességre gyorsítsuk őket. De ha egy tömeg nélküli zseblámpát kapcsolnánk fel a világűrben az fénysebességgel tűnne el a szemünk elöl ugyanúgy mint egy tömeg nélküli Ion meghajtású űrhajó.

Tehát már legalább elméletben meg van a csillagközi utazás lehetősége számunkra. És ami a legelkepesztőbb bármekkora űrhajót építhetünk, tehát nem gond, hogy hány évig tart egy út a világűrben. Sajnos még fénysebességgel is 2-3 évig tartana a legközelebbi csillag elérése. De szerintem a naprendszeren belüli űrutazás is bőven elég lesz nekünk kezdésnek amíg újabb felfedezést nem teszünk.

További képeim https://imre-b.deviantart.com/