Milyen is a tér alakja és ez miért fontos nekünk?

Sajnos először is tisztázni kel, hogy néz ki a tér. A teret a dimenziók építik fel. Mai tudásunk szerint a világunk négy dimenziós. Akik nézik az ismeretterjesztő műsorokat azoknál most lehet egy kis zavar. Sajnos összekeverik néha a dimenziókat. Akkor most tisztáztuk. Az első dimenzió csak hosszúsággal rendelkezik mint pl. a fény. A második dimenzió csak hosszúsággal és szélességgel rendelkezik mint pl. a tükörképünk. A harmadik dimenzió szélességgel, hosszúsággal és mélységgel is rendelkezik mint pl, a körülöttünk lévő tárgyak. A negyedik dimenzió az idő amitől a harmadik dimenzió mozgásba lendül. Tehát a világunk nem három hanem négydimenziós. Az univerzum kezdete előtt nem voltak dimenziók és az univerzumon túl sincsenek dimenziók tehát ott nincs is tér. Ott nem terjed sem a fény sem semmi. Így a világegyetem létre jötte sem egy nagy robbanással kezdődött. Csak egy fekete gömb kezdet tágulni egy fekete semmiben. Ennek a fekete gömbnek a belsejében élünk. Tehát a tér alakja gömb alakú. Ezt hamar megválaszoltuk. De. Nem mindig. Mint írtam négy dimenzióból épül fel világunk. Mikor a fényt vizsgálni kezdték vagy amikor a szubatomi részecskéket a kvantumokat problémákba ütköztek. A probléma abból adódik, hogy három dimenzióban próbálunk egy dimenziós dolgokat vizsgálni. Ezt nem lehet, ha mégis sikerülne kiszámítani a kvantumok vagy elemi részecskék mozgását, hát meglepődnek. Egy dimenzióban mint például a fénynél csak hosszúság van nem lehet megállítani és harmadik dimenzióban értelmezni. Egy dimenzióban nincs a térnek alakja. Kettőben sincs. Csak a harmadikban. A tér alakja azért is, fontos jobban mondva a dimenziók megléte és azok tulajdonsága mert több érthetetlen dologra magyarázatot ad. Nem csak arra, hogy miért vannak a fénynek az elemi részecskéknek fura tulajdonságai. De például hiányzik egy dimenzió a világegyetemünkből! A fényt látjuk érzékeljük tehát az első dimenzió megvan. A második dimenziót a tükörképünket látjuk érzékeljük tehát meg van. De most jön a meglepetés, a harmadik dimenziót nem látjuk csak a negyediket. Ha körbenézünk hiányzik a harmadik dimenzió, ugyanis minden mozgásban van. Nem látunk az időben megfagyott tárgyakat. A harmadik dimenziót azért nem érzékeljük, mert ott nincs idő. Tehát ha mellettünk lenne egy háromdimenziós dolog pl egy tárgy vagy bármi. Mi azt nem láthatnánk vagy mérhetnénk mert olyan sebsebéggel ( fénysebességgel )telik az idő a mi négy dimenziónkban, hogy nem tudjuk érzékelni. Pedig léteznie kell a harmadik dimenziónak is hiszen négy-dimenziónak kell lenni. Létezik is de csak a tömegét érzékeljük jobban mondva azt is csak a csillagászok. Neki ez a sötét anyag. Tehát ezért fontos a tér alakja és az azt felépítő dimenziók.

Az világunkat felépítő egy dimenziós dolgokat nem nagyon lehet a negyedik dimenzióban vizsgálni. A kvantumok vagy az elemi részecskék tulajdonságaihoz amik egydimenziósak nem adhatunk még három dimenziót csak azért mert látni, érteni, vizsgálni szeretnénk azokat. Tehát ezeket mérni vizsgálni nem lehet. Ha megpróbáljuk értelmetlen dolgokat kapunk.

Hogy, még érthetőbb legyen, feltételezhetően ezek a dimenziók külön, külön is vannak, léteznek anélkül hogy, összekapcsolódnának egymással. Pl. a sötét anyag esetében is ami egy idő vagyis negyedik dimenzió nélküli háromdimenziós anyag.

Ha megértjük a világunkat felépítő dimenziókat és azok tulajdonságait, talán a világunkat is megértjük, hogy miért jött létre, és miért vagyunk.

További képeim: https://www.deviantart.com/imre-b